Bianya/Viaña 1937

 

27 foto transfers sobre paper Hahnemüller

Papel Hahnemüller sobre cartró ploma

14x11.5cm 

2015-16

Vall de Bianya - Barcelona. 

Bianya / Viaña 1937 comença amb una postal que vaig trobar a Barcelona el febrer del 2015. Aquesta postal té a la contraportada escrit a llapis el següent text: «Sant Salvador de Bianya 1937», sota el «Bianya» posa l'aparent correcció de «Viaña».
Va ser precisament aquesta "correcció" la que em va incitar a iniciar un procés de documentació que em va portar a investigar i relacionar la data (1937), el lloc (Sant Salvador de Bianya) i el territori (Girona). La investigació em va portar a deduir el context històric: Guerra civil espanyola, el canvi de llengua i l'oficialització del castellà com a idioma oficial d'Espanya i per tant, el canvi de nom de les ciutats i pobles de Catalunya. De Bianya a Viaña.
Seguint els rastres d'una postal com a part de la documentació vaig viatjar una gran quantitat de vegades al poble de Sant Salvador de Bianya des de Barcelona amb la postal a mà; i d'aquesta manera, accelerant el procés de deteriorament i desaparició de la imatge que tenia la postal.
Finalment, vaig decidir tractar jo mateixa la imatge manipulant de tal manera que arribi a perdre del tot la informació que contenia, és a dir, fins que arribi al blanc absolut.

 

Postcard

Postal Sant Salvador de Bianya. 1937. 20x15cm

Instal·lació II de Bianya/Viaña 1937. Rastre a la paret

"La Gran Màquina VI". Festival Embarrat 2017.