La higiene de la memòria

Video instal·lació site specific

Projecció en vídeo loop de 1:27 en 16:9 

2018

Església Sant Martí de Solamal 

Vall de Bianya, Catalunya.

Tenint com a lloc l’església de Sant Martí de Solamal al Vall de Bianya, i com a punt de partida el projecte Bianya/Viaña 1937, la peça La higiene de la memòria es desenvolupa a través d’un video projectat a sobre l’absis de l’església dins un ambient fosc. On es veuen dues mans inserint una fotografia de la mateixa església dins de l'aigua en una pica baptismal. Una vegada que la imatge estigui totalment dins de l'aigua el so de les campanes de l'església "intervenen" i “distorsionen” l’imatge durant uns segons, repetint-se una i altra vegada.

La higiene de la memòria planteja el concepte de l'aigua com a element central de l'obra, ja sigui com a element litúrgic o religiós, tenint com a lloc l'església de Sant Martí de Solamal, o com a eina de desaparició de l’imatge, en el moment en que la vibració del so la intervenen de manera que trastoca la seva atmosfera i al mateix temps, a través de l'aigua la desintegra completament.

D'altra banda, s’al·ludeixen gestos que formen part de la cotideaneidad, com el d'un creient al moment d'entrar en una església, toca l'aigua beneïda de la pica baptismal i es persina, o el de "rentar-se les mans" com a metàfora de desenteniment d'algun esdeveniment, gest que a més conté una forta signifació bíblica i històrica.

Finalment, com diu el seu nom, La higiene de la memòria posa en diàleg una sèrie de conceptes i imatges que giren al voltant de l'aigua, de la higiene "en si", en com aquesta és utilitzada per a la representació, intervenció i desaparició de la memòria d'un lloc geogràfic.

Agraïments especials: Carlota Miralbell, Manel Miralbell, Neus Riera, David Santaulària, Martí Pallejà, Ismael León, Carlos Alvarez i Lucas Zaragueta. 

La higiene_01.jpg
La higiene_02.jpg
La higiene_03.jpg

A la església Sant Martí de Solamal dins el marc de la Bianyal 2018 (Vall de Bianya, Catalunya).

Fotos: Carlota Miralbell

Captura de pantalla 2018-10-17 a les 22.
Captura de pantalla 2018-10-17 a les 22.
e4.jpg
e6.jpg
e10.jpg
e12.jpg